03-06-12

Dag 4 : Vredesmissie Rwanda 2012 : zaterdag 26 mei

De president heeft weer iets nieuws uit gevonden. Eén keer in de maand is het poetsdag. Dat wil zeggen dat het verkeer in de stad tot een absoluut minimum wordt beperkt. Op alle toegangswegen staat grote controle van politie en soldaten. En nu juist dat ik mijn startnummer moet ophalen in stadium Amahore ? De aanwezigheid van politie werd sowieso al opgedreven door 2 recente granaataanslagen in de stad, die tot op heden nog steeds niet werden op geëist. In het verleden had de president nog geregeld bijzondere maatregelen. Zo bande hij enkele jaren terug de fietstaxi’s uit de stad. Deze vind je nu in het binnenland. Ze werden vervangen door de moto’s. Dan mochten de mensen weer niet meer barvoets op de straten lopen. En ook plastiek zakjes zijn zeer streng verboden. Zelfs de toeristen worden hiervoor gewaarschuwd en er staan zware straffen op. Kigali moet voor hem het nieuwe Chicago worden !

Ik vertrek met een taximoto tot aan de rand van de stad. Vandaar zullen we diverse kilometers te voet moeten stappen naar het stadium. Een tropische regenbui is aan het dreigen. Ik word erg goed onthaald door de organisatie, ze kennen me hier goed. Ik ben nog steeds de loper met de meeste deelnames. Op één editie na, liep ik ze allemaal. In het stadium veel jeugd. Vandaag lopen reeds verschillende kinderen een jeugdrun. Morgen volgt dan de ‘run for fun’, de halve en de hele marathon. Er is ook een officiële site. www.kigalimarathon.com. Bij de projecten (Engelse versie) heb je zelfs een link naar mijn site. Daar ben ik fier op. Het is een teken dat het werk en de inzet geapprecieerd wordt. Ik heb hier nooit naar gevraagd.  Ik krijg mijn nummer/chip en veel gelukwensen van de organisatie Soroptimisten vanuit Luxemburg. In de twee eerste jaren liep ik vanuit België en Nederland voor deze serviceclub van dames. Ze zijn dit nog niet vergeten! Aan de wachtende jeugd deel ik nog wat frisbees en ballen uit. We spelen samen op het middenterrein tot groot jolijt van de Rwandese kinderen. Ik heb meer passen gekregen (aan de Musongo), dan in 17 jaar zaalvoetbal te Limburg. Even moeten we schuilen voor een immense regenbui. Om naar huis terug te keren, moet ik gebruik maken van het openbaar vervoer bij gebrek aan taxi-moto's. Hier had ik liever voor gepast. In een overvol busje zitten op elkaar geplakt ... ?

’s Namiddags bezoek ik Gatenga. Ook een project dat ik enkele jaren steunde. Hier zitten nog 3 vlaamse Missionarissen. Eén die ‘letterlijk’ het verhaal van ‘Shooting Dogs’ beleefde. Hij was de toenmalige directeur van Ecole Technique de Don Bosco. Pater Michel uit Meeuwen begroet me hartelijk. In de beginjaren verbleef ik bij hem, toen hij nog in Don Bosco Kimihurura verbleef. Gatenga, een plaats waar een hondertal internaatskinderen verblijven, enkele honderden een vak leren en daarbuiten nog honderden straatkinderen per dag worden op gevangen zit in slechte papieren. Ze dreigen onteigend te worden door de staat. De president wil het drooggelegde moeras, nu de weelderige tuin van de school, terug in zijn oorspronkelijke (?) staat herstellen en er het park van Kigali van maken. Dit zou de doodsteek voor de school betekenen en dan moeten ze uit wijken naar elders. De toekomst zal het uit wijzen. Verschillende jongeren konden hier dankzij onze donaties een beroep leren.

In de zeer late avond word ik nog op gebeld door mijn dochter die in Oordegem-Lede een prachtige tijd neer zette op de 5000 m. Het is de 4de beste Belgische juniortijd aller tijden. De lijst wordt aangevoerd door ook een Limburgse, nl. Marleen Renders. Imana deed maar liefst 35” van haar PR af. Eindelijk … nu kan ik hopelijk nog een paar uren slapen, want morgenvroeg moet ik reeds om 05.00 op staan voor naar het stadion te vertrekken en de marathon te lopen. De marathon boezemt me schrik in, omdat ik perfect weet wat me te wachten staat. Lange hellingen, zwoel weer, hete temperaturen en hopelijk geen watervergiftiging of uitdrogingsverschijnselen, wat ik toch al enkele keren mocht meemaken. We zien wel wat het wordt.Rwanda 2012 224.JPGRwanda 2012 225.JPGRwanda 2012 228.JPGRwanda 2012 230.JPG

 

Rwanda 2012 232.JPGRwanda 2012 234.JPGRwanda 2012 235.JPGRwanda 2012 237.JPGgatenga.jpg

22:04 Gepost door Roel Truyers | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.