03-06-12

Dag 3 : Vredesmissie Rwanda 2012 : vrijdag 25 mei

Ik word ’s nachts verschillende keren wakker. Weet niet direct wat er aan de hand is, maar alles is zo verdoofd. Wanneer ik een keer op sta en in de spiegel krijg, schrik ik even. Mijn ogen en binnenkant lippen/mond zijn erg opgezwollen. ’s Morgens valt het verdict, ik reageer serieus op de malariapillen (Malarone). Malariapillen zijn vergif, dat is bekend, maar ik kon ze de voorbije jaren perfect verdragen. Omdat dit één van de zwaarste reacties zijn, dien ik onmiddellijk te stoppen en een arts te raadplegen. Dat laatste beslissen we hier maar niet te doen en te wachten vooraleer het gif uit het lijf is. Ik zal de volgende 3 dagen er nog last van hebben. Niet pijnlijk, maar wel vervelend. Vooral ’s nachts. Overdag lijkt het allemaal wat weg te trekken, naarmate de dag vordert en de speeksel- en oogklieren hun werk doen.

Padre Pancras is al vroeg bij ons in Avenue de la Paix, om naar het project in het noorden van Rwanda te trekken. Dichtbij de grens van Uganda, erg hoog in de bergen, in het bisdom van Byumba. Een prachtige ongerepte streek in de brousse. De bevolking leeft er erg gelukkig maar is er ook erg arm. In deze streek is Pancras actief en ik probeer al enkele jaren kleinschalige projecten te steunen, die vooral gericht zijn op hulp aan de (wees)kinderen. Dit jaar besteed ik een deel van de donaties aan een nieuw kippenproject en aan medicatie voor de kinderen. De kippen worden gerund in een soort van NGO, waar de opbrengst van de eieren terug naar de mensen gaat.

We gooien onze jeep vol dure diesel en vertrekken voor de lange tocht van een zestal uren heen en terug. De verandering van het landschap en de drukte van Kigali naar het noorden is altijd een boeiende aanschouwing. Talrijke zware trucks met diesel rijden de zware hellingen op richting Uganda. Mensen werken naast de weg in de rijstvelden, maar ook aan nieuwe viaducten en de macadam weg zelf, in opdracht van de staat. Ze zoeken ook grote stenen en rotsblokken en leggen deze naast de weg. Om de zoveel tijd worden ze op gehaald en krijgen ze hier wat geld voor. Zwaar beladen fietsen met bananen en fietsen rijden tegen een grote snelheid naar beneden richting markt van Kigali.

Ik begin de streek van Buymba goed te kennen. De natuur is hier adembenemend. De bergen en dalen vormen een mooie aaneenschakeling. De vergezichten zijn prachtig. Er wordt hier voornamelijk thee, rijst en koffie geteeld, naast de vele bananen en groenten. (vooral bonen en maniok)

We worden erg goed ontvangen bij de plaatselijke bevolking. De kleinsten zijn natuurlijk weer even bang van de musungo (een blanke), die ze nog nooit gezien hebben. Ik kan de kinderen erg blij maken met wat gadgets en speelgoed (frisbees en ballen). Verschillende arme families zijn erg dankbaar voor de vele hotelzeepjes, in België door vrienden en collega’s verzameld. Ze worden gebruikt voor de hygiëne van hen zelf, maar ook voor het wassen van de kledij in de rivieren.

De donaties worden overhandigd en de kippen, geprefinancieerd , zijn reeds aanwezig. Het geld is goed besteed. Dat is duidelijk. De kippen werden aangevoerd vanuit Uganda en zullen toch een drietal jaren moeten meegaan. De hokken zijn stevig en kippenvoer is er voldoende aanwezig. Ook het dispensarium is erg blij voor het geld voor de aankoop van medicatie. Euro’s zijn hier erg gegeerd.

We hebben het voorrecht ontvangen te worden bij enkele families in hun erg eenvoudige woningen. In het midden van de brousse toveren ze een ‘gesmaakte’ cola en mutzig (bier) naar boven voor hun bezoeker. Hoe arm ze ook zijn, de gastvrijheid is enorm. Ik voel me hier thuis.

In de late namiddag vertrekken we terug richting Kigali. We moeten zorgen dat we voor het invallen van de nacht van de moeilijk bereidbare paden weg zijn. Onderweg stoppen we nog ergens voor wat te eten, want dat is geleden van het ontbijt. Moe maar voldaan zitten we rond 23.00 u. in ons bed. Erg laat, want rond 6 uur zit ik weer aan de ontbijttafel bij de Soeurs Bernardines.

Rwanda 2012 021.JPG

Rwanda 2012 025.JPGRwanda 2012 050.JPGRwanda 2012 132.JPGRwanda 2012 070.JPG

 Rwanda 2012 054.JPG

Rwanda 2012 106.JPGRwanda 2012 003.JPGRwanda 2012 005.JPGRwanda 2012 120.JPGRwanda 2012 136.JPGRwanda 2012 147.JPGRwanda 2012 149.JPGRwanda 2012 041.JPGRwanda 2012 195.JPGRwanda 2012 197.JPGRwanda 2012 181.JPGRwanda 2012 177.JPG

20:44 Gepost door Roel Truyers | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.