01-06-12

Dag 2 : Vredesmissie Rwanda 2012 : donderdag 25 mei

Rwanda 2012 015.JPGIk arriveer op mijn slaapplaats, het klooster van de Soers Bernardines. Nog 2 vlaamse missiezusters zijn hier aanwezig. Zuster Marie-Michelle en zuster Steven. Stel ze zeker niet voor als de figuren waarover wij leerden in de catecheseboekjes, want het zijn de enige zusters van de grote gemeenschap (25 tal), zonder kapje. De rest zijn  inlandse of Ugandese (vriendelijke) zusters. De overste is afkomstig van Sjaad. Zuster Marie-Michelle is diegene die de eerste levensmaanden voor onze oudste dochter Imana heeft gezorgd. Aan haar hebben we veel te danken. Ik krijg mijn bekende sobere maar propere kamer toegewezen. Een bed met muskietennet, een kast, een lavabo met enkele flessen gefilterd water om de tanden te poetsen, …

Ik leg me even op mijn bed en wordt na 2 uren wakker door mijn eigen gesnurk. De lange vlucht putte me blijkbaar toch een beetje uit. Ik gooi de benen even los met padre Pancras in de hoofdstad Kigali en bezoeken enkele van zijn vrienden. De hoofdstad is weer erg veranderd. Er zijn weer talrijke prachtige en hoge gebouwen bij gekomen en het verkeer is drukker dan ooit. Een warboel van afgekeurde gammele Toyota’s en ‘rijke’ prachtige nieuwe Toyota’s, gammele busjes, mototaxi’s en een massa mensen. Een boeiend geheel. We drinken even met de vrienden het lekker plaatselijk bier Mutzig.

Wat later bezoeken we de eerder opgestarte projecten van Kigali van de Soeurs Bernardines. De gebouwde tijdelijke verblijfplaatsen van de families die anders op straat dienen te leven, daar één of meerdere kinderen in het ziekenhuis vertoeven. De families krijgen tevens één warme voedzame maaltijd per dag. Er komen dagelijks een 50tal families op af. Al de huisjes zijn nu volledig afgewerkt, hebben sanitair en waterreservoirs. Het project draait goed en daar ben ik blij om. ’s Avonds krijg ik zelf nog een lekker bereide maaltijd van de zusters. Ze zijn erg fier dat ik de papa ben van dat kleine zwarte hoopje dat in België uitgroeide tot een jonge dame die topsport combineert met studies verpleegkunde. De cirkel is rond. Ze werd hier verzorgd en zal later hopelijk zelf medemensen mogen verzorgen. De foto’s van Imana gaan van hand tot hand.

Ik val snel in slaap door het ritme van de kletterende regen op de metalen golfplaten. Ook het klimaat in Rwanda ligt blijkbaar wat overhoop, want het regenseizoen had al wat eerder moeten beëindigd zijn. De naweeën zijn nog steeds bezig.

Rwanda 2012 263.JPGZuster Marie-Michelle, een kranige tachtiger, met het lichaam van een zestiger en een jeugdig hart !

Rwanda 2012 244.JPGMijn slaapplaats, overgeschaduwd door een naderende tropische regenbui...

 

Rwanda 2012 220.JPG

Foto's van Kigali.

Rwanda 2012 256.JPGRwanda 2012 228.JPGRwanda 2012 226.JPGRwanda 2012 249.JPGDe huisjes voor de straatfamilies.

Rwanda 2012 250.JPGRwanda 2012 376.JPG

22:12 Gepost door Roel Truyers | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.