31-05-12

Dag 1 : Vredesmissie Rwanda 2012 : woensdag 24 mei

Onmiddellijk na school mijn koffers verder gepakt en dan bedoel ik letterlijk: Welke spullen (zeepjes, gadgets, speelgoed, …) kan ik nog meenemen voor de Rwandese kinderen? Voor mezelf heb ik niets bij, maar heb ik eigenlijk ook niets nodig. Voor elke dag ondergoed en 1 jeans aan en 1 jeans mee en een stel T-shirts moeten volstaan. Het is daar warm genoeg in Rwanda. Mijn loopkledij en loopschoenen neem ik mee in handbagage. De ervaring leerde me dat ik toch niet meer nodig heb. Thuis afscheid genomen van de kinderen, uitgezonderd Imana die in Leuven zit, en dan met Heidi naar Zaventem. Het is allemaal juist getimed. In het vliegtuig kan ik gelukkig Imana nog bereiken om haar nog even te horen. Ik vlieg eerst met Qatar Airlines naar Doha (Qatar). We vertrekken om 16.00 u. De maatschappij is op en top verzorgd, dat moet gezegd worden. Er zit bijzonder weinig volk in de grote boeing. We worden behandeld als First Class’ers! De tijd wordt gedicht met 2 films, een goed boek en wat muziek beluisteren. Ik kom aan om 23.30 in Doha na een dikke 7 uur vliegen. De buitentemperatuur is nog steeds 35° C. En wat ik hier aan tref is het één en ’t ander. Een vlieghaven 5x zo groot als Zaventem. Na de landing moeten we 15’ rijden met de bus tot aan de transitzone. Onderweg zie je honderden reuzegrote boeings van Qatar. Wanneer je in de transitzone aan komt, tref je een andere wereld aan van Arabieren, wandelende tapijten (boerka’s), heel veel Indiërs en Pakistaners. Een kleurenpalet van mensen, boeiend … Om 01.00 u. neem ik het vliegtuig naar Kigali met een tussenlanding in Entebbe (Uganda). Alweer in een leeg vliegtuig. In het vliegtuig probeert een jonge zwarte vrouw met wat te veel doorgestoken kaart, mijn sympathie te krijgen. Ik kom aan om 07.20 u. in Kigali. De nacht was erg kort daar we in vlucht 2 ook nog 2 maaltijden kregen. Is altijd een probleem met nachtvluchten. Een warme maaltijd om 02.30 u. ’s nachts en een ontbijt om 05.30 u. Niet direct de gewone uren ??? De vlucht kende ook wat turbulentie want het regenseizoen is blijkbaar nog bezig in Rwanda, maar loopt op zijn eind. De douanecontrole in Rwanda is dit jaar uiterst nihil. De controleur herkent me zelf bij het checken van mijn paspoort en wenst me veel succes bij mijn nieuwe deelname aan de vredesmarathon. Er is zelfs geen bagagecontrole, ik mag zo het land binnen ! Buiten staan 2 bekenden me op te wachten. Wat een luxe. Vrijwilligster Rita (Belgische) had ik verwacht, maar padre Pancras, my friend of Uganda, is een verrassing. 2 Taxi’s om me naar mijn verblijfplaats te brengen. De kop van Rwanda 2012 is er af !

21:57 Gepost door Roel Truyers | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

3de master 40+ International Peace Marathon Kigali !

Weggeplukt van de AVT-site, dan heb je reeds wat nieuws van de marathon zelf. Je kan dan wat later het reisverslag stapsgewijs, dag per dag volgen...

Terwijl zijn dochter Imana Truyers, met Rwandese roots, haar PR verpulverde op de 5000 m, nam papa en master Roel Truyers voor de 7de keer deel aan de International Peace Marathon Rwanda. En met succes dit jaar… dat mag gezegd worden!Nochtans liep het weer niet van een leien dakje. De voorbereidingsdagen mogen we allesbehalve ideaal noemen met een lange vlucht via Qatar, geen acclimatisatie en het vooraf bezoeken van zijn projecten met de jeep in het binnenland en het oerwoud van het land van de duizend heuvels. Daarbij kwam nog een allergische reactie kijken door de ongezonde malariapillen met opgezwollen ogen en mond als gevolg. Roel voelde zich allesbehalve fit aan de start van zijn 26ste marathon. Lopen in Kigali is volgens Roel altijd een beetje lopen in de hel door de tropische omstandigheden en de vele heuvels. Gewapend met camelback met eigen sportdrank zouden ze hem echter dit jaar niet hebben door de gebrekkige waterbevoorrading. De eerste ronde verliep in erg gunstige weeromstandigheden door het vroege uur van vertrek, nl. 07.15 u. Toen nog geen 20°. De 2de en 3de ronde moesten echter opnieuw in erg zwoel en warm weer gelopen worden, vergelijkbaar met de voorbije Belgische temperaturen. En in de 4de ronde dreigde het helemaal fout te lopen, daar er weer ‘Afrikaans’ verkeer werd toegelaten op het parcours en Roel plots werd aangereden. Niets ergs, maar hij was toch even van zijn melk. En onmiddellijk daarna werd hij nog getracteerd op een tropische regenbui, zoals we hier in België helemaal niet kennen. Als een verzopen kat beëindigde hij zijn vredesmarathon in 3u55, goed voor een 72ste plaats en een podiumplaats bij de masters 40+ (brons).

21:25 Gepost door Roel Truyers | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-05-12

Rwanda ... het land van de duizend heuvels ...

Nog één nachtje slapen zeggen we dan tegen de kleine kinderen ...

rwanda.jpgRwanda2.jpgrwanda3.jpgRwanda5.jpgDSC06255.JPG

21:42 Gepost door Roel Truyers | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-05-12

We zijn er klaar voor ...

... om opnieuw af te reizen naar Rwanda. Fysiek mogen we al bij al tevreden zijn na de knieblessure (scheur in de laterale band). Deze kwam met mondjesmaat gereed, alleen de achillespezen blijven hardnekkig pijn doen. Zij vragen wellicht eens wat rust. Ook mentaal voel ik me 100%. Ik heb er zin in. Het belooft alleszins een zeer zwaar programme te worden, waar ik niet fit aan de marathon zal verschijnen. De dagen ervoor zal ik het binnenland van Rwanda doorkruisen met de landrover om de verschillende projecten te steunen en op te volgen. We bevinden ons dan echt in de brousse. Ik heb een mooi bedrag kunnen bijeen vergaren voor de straat -en weeskinderen. Namens hen van harte dank ! Woensdag reis ik af met Qatarairlines.

Vandaag nog samen met de drie dochters Yinta, Yalina en Imana gaan duurlopen. Zalig ! Ze zijn veel te snel groot geworden, maar grote kinderen is ook de max ! (om het met hun woorden te zeggen)

De afgelopen week hebben onze kids nog verschillende prestaties neer gezet, maar de tijd ontbrak om het allemaal te melden. Yinta behaalde zilver op het Vlaams Kampioenschap SVS te Oordegem met een evenaring van haar PR. Ook Yalina bevestigde bijna haar tijd van vorige keer op de 1500 m en werd 5de. Yano is nog herstellende van zijn Brusselse aanval. Hij is al terug aan het lopen, maar wanneer hij wat dieper gaat, krijgt hij signalen om het rustiger aan te doen. Zal nog wel een tijdje aanslepen vermoed ik. Hij bleef dus op aanraden van coach Johan verstandig langs de kant.

En gisteren verbeterde Imana haar PR op de 1500 m. Niet direct haar ding, maar een mooie aanloop naar de grotere afstanden. Verslagjes vind je op www.zwarteparelimana.tk en www.avthechtel-eksel.be .

12:07 Gepost door Roel Truyers | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-05-12

AVT Dames terug naar ere-afdeling + 36 km voor 'den ouwe'

Imana liep gisteren haar eerste zomerwedstrijd na haar rustperiode, een kwaaltje en temidden van haar drukke stage in gasthuisberg. Ze kreeg er de 3000 m voorgeschoteld met aanwezigheid van 2 grote atletiektenoren Veerle Dejaeghere en Xenia Luxem. Ze kon er haar mooi tussen nestelen en liep een goede seizoensopener. Je vindt een verslagje online op haar site www.zwarteparelimana.tk. AVT won de Beker van Vlaanderen in de Landelijke 1 en stijgt terug naar de ere-afdeling VAL. vorig jaar was Imana er niet bij wegens haar hardnekkige blessure.

IMG_0751.JPG

Zelf ben ik vandaag nog eens op verplaatsing geweest voor mijn lange duurloop van 36 km en dit in Gerhagen (Tessenderlo). Een prachtige bosrijke omgeving met aansluitende landerijen. Hier kon ik mijn hartje op halen. Ik heb er enkele uitgestippelde wandelwegen aan elkaar gekoppeld en erna nog wat gelopen op goed geluk. Eerste half uur ging moeizaam (voorbije week ook weer veel evenwichtsstoornissen gehad) , maar toen kwam de motor op gang. Bijzonder veel lopers, MB'ers en fietsers in en rond het domein. Waren het de zonnestralen ? Moederdag ? Lentekriebels ? Toch slechts één jong gezin met baby op pad. De rest allemaal 40'ers en ouder. Bizarre vaststelling dat de jonge gezinnen deze rijkdom niet meer ontdekken.

Aan alle mama's met kleine kinderen, mama's met grote kinderen, mama's met sportende en/of studerende kinderen, mama's die kinderloos zijn, adoptiemama's, mama's die een kind moeten missen, mama's die er alleen voor staan, mama's in samengestelde gezinnen ... EEN FIJNE MOEDERDAG !

 

17:23 Gepost door Roel Truyers | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-05-12

Bewogen dagje...

Dan laat je de gasten toch nog altijd 's morgens met een vrij gerust hart vertrekken op studiedag, de tweeling naar Maastricht en Yano naar Brussel, en blijkt het achteraf toch weer ergens fout gelopen te zijn. Het blijft schrikken als ouders wanneer er iets met je eigen kinderen gebeurt. Bij een zelfstandige opdracht in de metro van Brussel werden Yano en 2 medestudenten belaagd en wat later gemolesteerd door een groep van een 7 tal oudere Marokannen. Zonder echte aanleiding kreeg Yano een slag op zijn hoofd en werd hij nadien nog gestampt : politie, ambulance, ziekenhuis, scan, hersenschudding, gekneusde kaak, ... om enkele uren zeer kort bij elkaar te vatten. Hij was toch erg onder de indruk. Niet zozeer van de slagen, maar wel van het angstig, bedreigende gevoel vooraf wanneer ze achtervolgd werden. Brussel, hoodstad van Europa ?

Al bij al mogen we weer tevreden zijn dat het goed af gelopen is. Het had weer veel erger kunnen zijn. En dan stond het morgen in de gazet. Carpe Diem !

19:47 Gepost door Roel Truyers | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-05-12

sportprestaties kinderen

Onze Ian won gisteren met 6-0 tegen Balen op een voetbaltornooi en speelde een voortreffelijke match met een mooi doelpunt.

Yinta won de beker van Vlaanderen cadetten/scholieren samen met de meiden van AVT in de hoogste atletiekafdeling. Haar aandeel mocht er best wezen met een mooie 4de plaats op de 800 m, niet direct haar ding.

Zelfde verhaal voor Yano, die werd opgeroepen voor 800 m. Zij moesten vechten voor het behoud in de hoogste afdeling door 3 of 4 afzeggingen wegens blessures en één ernstig feit. We hopen dat het goed komt met allen AVT-atleten van  de andere kernen. Het werd voor Yano een tactische race, maar ook hij wist voldoende punten te sprokkelen met een 7de plaats. Het behoud werd verzekerd door een 9de plaats als club. Zowel het doel van de jongens als de meisjes werd bereikt. 10 op 10.

Yalina en Imana kwamen niet aan de start, maar hielpen mee op de geslaagde meeting van onze kern te Hechtel. Imana mocht als 4-voudig Belgisch Kampioene medailles uitdelen. Dat wisten de deelnemers wel te waarderen. Morgen begint ze aan haar stage in Gasthuisberg. Een erg zware periode van stage-blokken-topsport biedt zich aan.

Verslagjes en foto's vind je op www.avthechtel-eksel.be

22:13 Gepost door Roel Truyers | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |